Rječnik pojmova

Link to windtunnel 4358 jsl1Da bi izbjegli konfuziju i nerazumjevanje zbog korištenja različitih termina i izraza, razjasnićemo njihovo značenje:

Amortizer/ suspenzija: Mehanički sklop namjenjen ublažavanju udaraca u ram/konstrukciju bicikla izazvanih vožnjom po neravninama, skokovima i sl. Prednji amortizer/viljuška, i zadnji amortizer/cilindar imaju različite principe rada, vrste materijala i nivoe kvalitete izrade - s tim i cijene. Čelična opruga, elastomeri (gumeno-spužvasti ulošci), ulje, zrak, ili kombinovano, su načini kako apsorbuju udarce i vibracije. Lock Out je mogućnost "blokiranja" amortizera (Remote - daljinski, ručicom na upravljaču a može i automatski pomoću posebnih sklopova ili ventila koji "prepoznaju" vrstu terena i način vožnje), tako da se ponaša kao kruta viljuška. Preload je podešavanje tvrdoće amortizera, Rebound podešavanje brzine vraćanja u ispruženi položaj nakon amortizovanja. Na nekim modelima je moguće mjenjati dužinu hoda: brzo (pomoću ručice, poluge i sl.) ili radionički (izmjenom opruga i sl.).

Bottom Bracket: Ili "Patrona"srednjeg pogona je mehanički sklop koji se sastoji od osovine srednjeg pogona, para industrijskih ležajeva i šolja (lijeve i desne). Ovaj sklop predstavlja jednu cjelinu i tehnički je napredniji od starog sistema koji je imao ove elemente odvojene, a umjesto ind. ležajeva koristio je vjenčiće sa kuglicama. Najveća prenost "patrone" u odnosu na klasične osovine je duži vijek kompletnog sklopa zbog boljeg zaptivanja, a time i zaštite od ulaska čestica prašine, vode, sitnih kamenčića i sl. u sam sklop. Održavanje je jednostavno jer nema potrebe za podmazivanje. Na krajeve osovina spaja se srednji pogon na desnoj i kurbla na lijevoj strani. Postoji nekoliko standarda tih spojeva. Najrašireniji je "square type" ili "četvrtka", sa osovinom četvrtastog presjeka. Anahroni tip sa klinom/ "kajlom" možemo vidjeti samo na tehnički zastarjelim biciklima. U zadnje vrijeme sve su češći Shimano Octalink i Hollowtech, kao i ISIS DRIVE sistem u upotrebi kod Truvativ-a i nekih drugih proizvođača. Ovi sistemi nisu kompatibilni!

Brdski bicikl ili Mountain Bike: Najrobusniji i najčvršći bicikli, a uz to izuzetno lagani. Mtb pokret može zahvaliti svoj fantastično brzi razvoj brzom tehničkom napretku u konstrukciji ovih bicikla. Nekoliko je tipova brdskih bicikla prilagođenih različitim načinima upotrebe, tako da ih dijelimo u osnovne grupe: Cross Country (CC) bicikli najčešće samo sa prednjim amortizerom (može i bez ili sa oba) - namjenjeni za vožnju "preko brda". Vrlo lagani radi česte upotrebe na teškim usponima gdje svaki gram manje dobro dođe. CC-najmasovnija grupa brdskih bicikla! Free Ride i Enduro bicikli imaju oba amortizera dužeg hoda nego CC - preko 120mm. Puno su teži od prethodnih - na vrh brda se najčešće voze vozilom ili žičarom (enduro nešto lakši - može uzbrdo i pedalanjem)! Spuštaju se tehnički zahtjevnim kozjim stazama i preprekama. Downhill kao prethodni samo još teži i sa dužim hodom amortizera (oko 200mm). Namjenjeni za vratolomne spustove, često trasom ski spustova. Dirt Jump, Dual Slalom i sl. imaju "traktorski" robustan i čvrst ram i sličan prednji amortizer prilagođen dugim skokovima i svakojakim torturama na specijalnim stazama ili asfaltu. Trials bicikli nemaju amortizere, a voze se preko tehnički najzahtjevnijih staza: uz kamene blokove, preko uzanih dasaka i cijevi. Vožnja je čista akrobatika, po uzoru na moto trials.  

BMX (bicikl): Namjenjeni za vožnju po asfaltu ili posebno napravljenim stazama, akrobacije, skokove i sl. Točkovi su od 20 i 16" (inch-a), većina ima sklop prednje kočnice izveden tako da se upravljač može okretati za 360 stepeni. Imaju samo jednu brzinu - Single speed. Ako nađemo odgovarajuću veličinu - to je najbolja kupovina za dječiji bicikl!  

CO2 pumpa: Pumpa ili jednostavno ventil koji posebnu CO2 bombicu/kertridž kroz ventil zračnice isprazni/ ubrizga u unutrašnjost probušene zračnice - i napumpa na potreban pritisak. Kertridž je za jednokratnu upotrebu, mjenja se nakon svake upotrebe.

Cruiser (bicikl): Bicikli krstarice, rađeni u retro stilu po uzoru na Schwinn Phantom iz 1950 godine. Ogromni sicevi i upravljači, uspravan položaj vozača, masivni ostali dijelovi: blatobrani, ram, lancobrani. Gume najčešće tkzv. Baloon, kao na prvim Harley - Davidson motorima. Često ukrašeni kromiranim i umjetnički oslikanim dijelovima. Najudobniji bicikl koji se može kupiti na tržištu! 

Dirt Jumping (bicikl): Neka vrsta hibrida između brdskog i BMX bicikla. Ima prednju suspenziju, mjenjač brzina, robusan ram i konstrukciju uopšte a koji mogu podnijeti strahovite udare izazvane dugim skokovima, padovima i sl. Pored uobičajene upotrebe kao brdsko biciklo voze se i na posebnim Dirt stazama ili na takmičenjima tipa Dual Slalom ili 4X. To su utrke poput "paralel ski slaloma" sa 2 ili 4 takmičara koji voze na ispadanje na posebnim stazama koje predstavljaju niz skokova, oštrih zavoja i drugih prepreka.  

Dual Shift Lever (ručice mjenjača): Iz Shimano Road Racing komponenti već otprije poznat sistem ručica mjenjača brzina, koje su integrirane sa kočionim ručicama. To znači da sa jednom lijevom i desnom ručicom kočnice vršimo kočenje (prednje i zadnje kočnice), ali u isto vrijeme pomjeranjem ručica ustranu (kod Road Racing) ili gore-dole (mountain bike) mjenjanje brzina na prednjem i zadnjem mjenjaču. Tehnički veoma napredan ima svoje zagovornike i protivnike. Za sezonu 2006 Shimano izbacuje opremu Deore za brdske bicikle sa ovim tipom ručica mjenjača/ kočnica, a otprije je već počeo sa proizvodnjom grupa Deore LX, XT i XTR, kao i Saint i Hone u istom sistemu.  

Expeditional Biking: Jedan od najekstremnijih vidova brdskog biciklizma, vožnja po teškim ili neispitanim područjima, sa često dugim dionicama kada se bicikl nosi ili prevozi preko različitih prepreka. Ovo se često kombinuje sa drugim vidovima transporta (čamac, helikopter, konjska zaprega i sl.) ili drugim outdoor disciplinama (alpinizam, hiking, rafting i sl.). Na ovaj način su "savladani" i najnedostupniji dijelovi planete: Aljaska, Afričke i Južnoameričke džungle i pustinje, Alpski glečeri, itd. BiH pruža fantastične mogućnosti za ovaj vid mtb-ikinga!  

Freeride (bicikl): Posebno napravljeni bicikli sa (najčešće) amortizerima dugog hoda namjenjeni spuštanju niz tehnički zahtjevne uzane singletrack staze. Transport na početak staze se obavlja prepravljenim ski liftovima, vozilima, helikopterima i sl. Zbog velike težine nisu predviđeni za vožnju uzbrdo. Nešto lakši i pogodniji za sve namjene su All Mountain ili Enduro bicikli. Druga krajnost su Downhill bicikli, teški i namjenjeni isključivo za spust i postizanje velikih brzina na nizbrdicama.  

Glava upravljača: je sklop koji povezuje prednju viljušku sa ramom i upravljačem, i omogućava njeno okretanje - upravljanje biciklom. Sastoji se od šolje (različiti prstenovi), ležajeva (vjenčići, samo kuglice ili industrijski ležajevi) i elemenata za spajanje upravljača sa cijevi viljuške. Iako ovdje imamo više različitih tehničkih rješenja i standarda, glave upravljača možemo podijeliti u dvije grupe: sa sistemom navoja (na cijevi viljuške) i bez (A-head sistem). Prve nalazimo na starijim i jeftinijim biciklima, dok rješenje bez navoja koriste proizvođači za skuplje i kvalitetnije bicikle. Promjer cijevi na ramu u koju se montira sklop glave upravljača može biti 1", 1 1/8" i tkzv. "Oversized" (integrirani sistem bez šolje).  

Gel: Dosta proizvoda u biciklističkoj industriji ima prefix: Gel. Ako se radi o sjedištima ili gripovima upravljača, onda su oni punjeni specijalnim silikonskim materijalom koji ima sposobnost ublažavanja vibracija, kao i prilagođavanju anatomskim specifičnostima svakog pojedinca. Kada se koristi u kombinaciji sa anatomski oblikovanim formama i u sa drugim tehnički naprednim metodama u proizvodnji sjedišta, presvlaka za sjedište, ručicama upravljača i sl. tada dobijemo najsavršenije proizvode. Gel kojim se pune zračnice ima isto me, ali potpuno druga svojstva: popunjava rupe u zračnici uzrokovane fizičkim oštećenjima od oštrih predmeta.  

Hibrid (bicikl): U osnovi brdski bicikl, ali već fabrički prilagođen i za upotrebu na asfaltu. Obično imaju i svjetla, blatobrane, prtljažnik i sl.  

Inch (inč): Mjera za dužinu, koja se najčešće koristi u SAD. Jedan inch iznosi 2,54 cm (ili 25,4 mm). Često se koristi za označavanje dimenzija na biciklima, posebno na brdskim (ramovi, gume, navoji - promjer i korak, veličine kuglica, promjer točkova, itd.); dok se kod Road bicikla češće koriste metričke mjere (cantimetri i milimetri). 

Kaseta: Zadnji pogonski zupčanik sa 7, 8 ili 9 (u zadnje vrijeme i sa 10; za road racing bicikla) nizova zupčanika koji se na nabu pričvršćuju/ navlače posebnim sistemom uzdužnih žlijebova i zatim osiguravaju navrtanjem posebnog prstena. Pod pojmom kaseta (eng. cassette) se prvenstveno misli na Shimano sistem, međutim postoje i drugi proizvođači koji proizvode slične ali i ne kompatibilne sisteme (Suntour npr.). Stariji i još uvijek rasprostranjeniji sistem pričvršćivanja pogonskog zupčanika na nabu je pomoću navoja na tijelima zupčanika i nabe (eng. freehub).  

Lanac pogonski - kompatibilnost: Zavisno od širine pogonskih zupčanika - odnosno tehničkog rješenja promjene brzina na biciklu, imamo nekoliko standarda pogonskih lanaca. Kod bicikala sa jednom brzinom (eng. singlespeed), ili onih koje imaju mjenjanje brzina unutar nabe (npr. Shimano Nexus) koriste se najširi lanci i to sa širinama od 8,6 do 9,4mm ili 1/2 x 1/8". Za bicikla sa 5-6 brzina na pogonskom zupčaniku idealna širina bi bila 7,8mm, a za one sa 7 brzina 7,3mm. Idealan lanac za bicikle sa 8 brzina bi trebao biti širok 7,1mm (1/2 x 3/32"), a za one od 9 se koriste posebno uski (narrow) lanci od 6,6-6,8mm (1/2 x 11/128"). U novije vrijeme imamo i lance za 10-to fazne pogonske zupčanike širine oko 6,2mm. Kod promjene lanca bilo bi idealno zadovoljiti ove norme - staviti upravo onaj lanac koji proizvođač (Shimano, KMC, Sram, itd.) propisuje! Ako nemamo odgovarajući onda u nuždi možemo kombinovati širine lanaca iz grupe 5-6-7-8. Lanci iz grupa: singlespeed, kao i 9/10 brzina MORAJU biti originalni - namjenjeni upravo za tu grupu, jer osim širine razlika je čak i u rasponu linkova (9/10 brzina)! 

Linija lanca: Idealna "Linija lanca" bi bila kad bi srednji zupčanik pozadi i srednji zupčanik na srednjem pogonu bili u idealnoj liniji. Ako zbog pogrešno montiranog zadnjeg točka, pogrešne (preduge ili prekratke) osovine srednjeg pogona, iskrivljenosti rama; ili nekog drugog razloga imamo problema sa linijom lanca - onda ćemo imati problema sa pogonom i mjenjanjem brzina. Precizno mjerenje i popravka Linije lanca je moguća samo us pomoć posebnog dijagnostičkog alata.

Puncture Protection (vanjske gume): Poseban zaštitni sloj utkan ispod gaznog sloja na vanjskim gumama koji služi kao zaštita od prodora oštrih predmeta kroz nju i do zračnice. Različite su izvedbe te zaštite, npr. Kenda koristi poseban kevlar/ keramički kompozit (K-Shield).

Replacement pin (pogonski lanci): Shimano lanci bi se kod svakog ponovnog spajanja trebali sastaviti uz pomoć posebne osovinice (replacement pin), koja je crna za 7-8 brzinske lance i srebrno siva za 9 brzinske lance. To je velika mana Shimano lanaca jer se ti pinovi kod nas teško nabavljaju. Drugi proizvođači su tu fleksibilniji, pa pored mogućnosti višekratnog otvaranja i sastavljanja lanca sa postojećim osovinicama (pinovima) oni nude i opcije ugradnje posebnih linkova za brzo i i bez alatno skidanje lanca (kod čišćenja, zamjene i sl.).

Road Racing (bicikl): bicikl namjenjen za vožnju i utrke isključivo po asfaltu: savijeni upravljač na dole, izuzetno tanke gume radi manjeg trenja kotrljanja. Lance Amstrong, Tour de France, Giro... Postoje i slični bicikli, a koji su napravljeni za vožnju i utrke na lošijim voznim podlogama: ciklo cross bicikli, ili bicikl po uzoru na one sa utrke Paris-Ruboix. Triatlon , bicikli za dvoranske i utrke na hronometar su kao Road Racing samo sa nekim tehničkim specifičnostima: triatlon ima posebam dodatak na upravljaču, oni za dvoranske utrke nemaju kočnica, itd.

SPD (SPD-R): Shimanov sistem spajanja pedala sa biciklističkom patikom. Sastoji se od pedala i pripadajućih pločica koje se pričvrste na đon biciklističkih patika. Rade na principu skijaškog veza/ cipele. SPD sistem je napravljen za Brdske bicikle, dok je SPD-R za Road Racing bicikle. Ovi sistemi nisu kompatibilni! Osim ovih na tržištu postoji čitav niz proizvođača sa svojim sistemima, od kojih izdvajamo: Crank Brothers, Time Atac, Look, Wellgo, itd.

Točak: Pod terminom "točak" podrazumjeva se sklop obruča/felne, nabe i upletenim žicama (najčešće 36 ili 32) sa ili bez montiranih guma, spreman za ugradnju. Felna/ felga je samo obruč, može biti od čelika ili aluminijuma sa jednim ili dva zida (za teže vozače i intezivniju upotrebu). Dva zida znače da pored vanjskog plašta obruča postoji još jedan u unutrašnjosti koji znatno utiče na ukupnu konstrukcijsku jačinu. Ovo je standard za sve kvalitetnije obručeve. Naba ili glavčina se sastoji od: tijela, osovine i kuglica/ kugličnih ležajeva. Naba sa leptirom (ili Quick Release - QR) omogućava brzo skidanje točka bez alata, a nabe sa industrijskim ležajevima predstavljaju tehnički napredak u odnosu na klasične sa vjenčićima/kuglicama. Možemo ih naći samo na veoma skupim biciklima.

Tabular gume: Vanjske gume koje nemaju žičani obod, a na obruč (specijalna konstrukcija, ne može se koristiti sa žičanim gumama!) se nakon ubacivanja unutarnje gume lijepe posebnim ljepilima. Koriste se samo na cestovnim Road Racing biciklima, a i to sve rjeđe zbog stalnog napretka u proizvodnji žičanih guma koje su daleko jednostavnije za montažu, upotrebu i eventualne popravke.

Tubeless gume: Vanjske gume koje nemaju zračnice/ šlaufe konstruisane po uzoru na automobilske tubeless gume. Mogu sa koristiti samo u kombinaciji sa specijalnim obručevima koji su najčešće enormno skupi. To je jedan od razloga zašto ovaj tip guma nije postigao ni približan uspjeh i masovnost kao u automobilskoj industriji. Možemo ih naći samo na najskupljim biciklima cijene od nekih 2000 eura i više.

V-brake (kočnice): Ovo je tehnički najnapredniji kočioni sistem poslije disk kočnica. U potpunosti je zamjenio prevaziđeni sistem Cantilever (sajla odozgo koja povezuje kočione čeljusti+ kukica na sredini koju vuče druga sajla povezana sa kočionom ručicom) kočnica koje su imale primjenu kod prvih brdskih i jeftinijih Road bicikla. V-brake (vi brejk) se sastoji od kočionih čeljusti - svaka sastavljena od dva aluminijska kraka. Lijevi krak na vrhu ima držač cijevi/ uvodnika i sa njim se kočnica jednostavno otkači i time oslobodi točak prilikom skidanja. Paralel Push Linkage System je Shimano-v unaprijeđeni V-brake sistem, gdje dvije male polugice povezane sa osovinom kočenja i guraju pakne uvijek paralelno i ravno sa bočnom stranom obruča/ kočionom površinom.

Veličina rama: Mjeri se u inch-ima kod brdskih bicikla, i cm (cantimetrima) kod Road Racing bicikla. Jednaka je rastojanju od geometrijske sredine osovine srednjeg pogona do gornjeg ruba rama, mjesta gdje cijev sjedišta ulazi u ram. Razlike u veličinama ramova ne očituju se samo u tome- razlike su i u drugim parametrima geometrije rama. Za istog čovjeka različita je veličina rama za brdski i road racing bicikl!

Ventil (zračnica/guma): Postoji nekoliko vrsta ventila u upotrebi u proizvodnji zračnica. Najčečći su Auto/Schrader/American (kao na autima) i Dunlop (sa gumicom, express sa tegom - bolji!). Pored njih u upotrebi su i Presta/Sclaverand/French (najčešće kod Road Racing bicikla - sa šarafčićem na vrhu) i Italijanski ventil sličan ovom prethodnom. Dužina svih ventila se kreće od 28-60mm.

Zračnica/ Šlauf/ Unutrašnja guma: Rade su u dimenzijama: 12, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 27/28", sa svim vrstama ventila, različitih debljina zidova (nejčešće od 0,85- 1,2 mm). Zračnice za downhill se rade sa debljinom zidova od čak 2,25mm, a ultra light za CC utrke od 0,6mm. Neki proizvođači nude modele napunjene sa specijalnim gelom koji popunjava eventualne rupe iznutra. Taj gel se može kupiti i u setovima za punjenje i ubaciti naknadno u standardne gume. U sastav gume se ponekad dodaje Latex koji povećava sposobnost gume za samozatvaranje malih rupa.

 

servis btn parlax

NAJNOVIJI PROIZVODI

kartice2.jpg

footer logo15

KONTAKT

 

Prodajni centri i servis uvijek je dostupan za vas.

 

Holiday Inn: +387 (0)33 209 648

Ilidža: +387 (0)33 625 243

Mostar: + 387 (0) 36 316 620

 

Email: info@ciklocentar.com

www.ciklocentar.com

 

FACEBOOK

 

YOUTUBE

 

INSTAGRAM

 

designer17