Kočenje

IH 120724 Specialized 5481

Svaki bicikl je brz onoliko koliko brzo može da se zaustavi! Svi elementi moraju biti u besprijekornom stanju: ručice, sajle, kočione čeljusti, pakne, bočne stranice i centriranost obručeva točkova, gume. Da li je ručica prednje kočnice na lijevoj strani upravljača? Ako ste dešnjak trebala bi biti, jer u slučaju panične reakcije i kočenja samo prednjom (desnom ručicom) kočnicom let preko upravljača je neminovan! 

 

Dakle, uvijek ćemo kočiti zajedno sa obje kočnice ili prvo zadnjom pa tek onda prednjom kočnicom. Kad popuštamo onda prvo prednja a onda zadnja. Kod strmoglavih single track nizbrdica lekciju ćete brzo naučiti, vać poslije 2-3 leta preko bicikla! 

Disk kočnice, suprotno uvriježenom mišljenju, nemaju «jače» kočenje od klasičnih «V» kočnica. One imaju bolju «modulaciju» kočenja. To znači da nam je lakše dozirati jačinu kočenja sa diskovima nego bez. Razlog što svi downhill i freeride bicikli imaju disk kočnice, i to najčešće hidraulične sa povećanim promjerima diskova. 

Kočiti uvijek moramo na vrijeme, na klizavim podlogama i velikim brzinama UVIJEK prije ulaska u samu krivinu. Pri kočenju težinu prebacujemo na zadnji točak, naginjanje naprijed može završiti loše. Radi uštede trošenja pakni, veće efikasnosti kočenja i manjeg zagrijavanja bolje je kočiti jako i sa prekidima nego držati konstantno pritisnute kočnice. 

Naučite se koristiti vijcima za fino ugađanje snage kočenja koji se nalaze na ručicama. Prije dugih spustova možete pojačati snagu kočenja izvijanjem vijaka vani (time smanjujemo zazor između pakni i obruča). Imajte na umu da je centriranost obruča točka važan preduslov da se kočnice mogu podesiti kako treba. Ovo naravno ne važi za disk kočnice gdje centriranost točka nema uticaj na podešavanje kočnica. 

Blato ili kiša mogu smanjiti ili čak potpuno onemogućiti trenje i kočenje na svim vrstama kočnica (osim disk)! Nove pakne trebaju period «razrade» da bi kočile punom snagom. 

VAŽNO

Značajka, koja generalno važi za sve vrste i tehnike bicikliranja je potreba pravilnog balansiranja težinom: prebacivanje naprijed – nazad, lijevo – desno i gore - dolje. Ovladavanje njima liči cirkuskom žongliranju po zategnutoj žici, s tim što ovdje imamo dodatne faktore: brzinu, voznu podlogu i bicikl.

servis btn parlax

NAJNOVIJI PROIZVODI

kartice2.jpg

footer logo15

KONTAKT

 

Prodajni centri i servis uvijek je dostupan za vas.

 

Holiday Inn: +387 (0)33 209 648

Ilidža: +387 (0)33 625 243

Mostar: + 387 (0) 36 316 620

 

Email: info@ciklocentar.com

www.ciklocentar.com

 

FACEBOOK

 

YOUTUBE

 

INSTAGRAM

 

designer17