Brdski bicikl - DA ali koji?

 C8D7780

Unutar grupe brdskih bicikla imamo nekoliko podvrsta koje se razlikuju tehnički, po namjeni i cijeni. Pogledajte tabelu sa pregledom  tipova: 

*0 Čelik , Hi-ten , čest u industriji jeftinih i dječijih bicikla: težak! CrMo - Krom molibden čelik ima vrhunska svojstva - čvrst i ugodan za vožnju: apsorbuje vibracije! Lako se vari i ispravlja. Nešto teži od aluminija. Neopravdano zapostavljen od proizvođača, tako da i nema puno modela sa ramovima od ovog materijala. 

*1 Aluminijum , Postoji nekoliko serija: 6000, 7000, 9000 i puno podvrsta. Svi 1,2, ili 3-struko termički obrađeni. A ćesto legirani sa: bakrom, silicijumom, scandiumom... Težak za popravke, teško se vari i ispravlja! Krut, prenosi vibracije na vozača: ne preporučuje se sa krutom viljuškom - bez amortizera! Ipak najmasovniji kod izrade zahtjevnijih bicikla, lagan i sa povoljnim omjerom cijena/vrijednost. 

*2 Carbon , Lagan, čvrst, elastičan - materijal budućnosti, svakim danom tehnološki sve bolji (višeslojne tehnike, livenje, spojevi sa metalom, itd.). Kao materijal nije skup, ali gotovi ramovi jesu zbog tehnologije izrade. Ipak cijena mu konstantno pada! 

*3 Ti - titanijum , Aluminijski ram legiran titanijumom, kinesium i sl. Extremno skup, ali gotovo savršen! Vrhunska svojstva: lagan i čvrst! Važno je ko ga pravi, jer ne oprašta greške i improvizacije u proizvodnji! Kinesium je jeftinija varijanta - titanijum za malo para! 

Od gore navedenih tipova brdskih bicikla moja preporuka je biciklo sa prednjim amortizerom - ako možete platiti iznos u zadnjem redu Tabele 1! Ako ne, može proći i onaj bez, tkzv. "rigid" bicikl. Možete kasnije ugraditi suspenziju. Izbjegavajte JEFTINE (do 500KM) bicikle sa OBADVA amortizera! U širokom luku! Njihovi ramovi (i ostalo) su obično katastrofalne kvalitete - već za kratko vrijeme plastične šolje (ugrađene umjesto kugličnih ležajeva kod kvalitetnijih modela) u zglobu zadnjeg ovjesa se pojedu. Napravi se luft - zadnji ovjes zajedno sa točkom "klima" u svim pravcima. Vožnja tog bicikla liči vožnji probušenog čamca na valovitom moru. 

Kad ste se odlučili za određenu vrstu brdskog bicikla ostaje izbor modela zavisno od materijala od kojeg je napravljen ram, vrstu suspenzije, pogonske grupe, proizvođača, i veličine... To sve zavisi ponajprije od toga koliko intezivno i po kakvim terenima namjeravamo voziti, od težine vozača i naravno cijene koju smo spremni platiti.

servis btn parlax

NAJNOVIJI PROIZVODI

kartice2.jpg

footer logo15

KONTAKT

 

Prodajni centri i servis uvijek je dostupan za vas.

 

Holiday Inn: +387 (0)33 209 648

Ilidža: +387 (0)33 625 243

Mostar: + 387 (0) 36 316 620

 

Email: info@ciklocentar.com

www.ciklocentar.com

 

FACEBOOK

 

YOUTUBE

 

INSTAGRAM

 

designer17